PSZICHÉS SEGÍTSÉG

A fogyókúrázóknak lelki segítségre is szükségük lehet. Sokszor szakember kell ahhoz, hogy a beteg feloldódjon és áttörjünk a negativisztikus, depresszió felé hajló, nem ritkán hajtogatott állásfoglalásokat, mint

“sosem fogyok le”,

sosem ehetek többé fagylaltot”,

 “szánalmas vagyok”,

 “micsoda kudarc”,

“mindig kövér leszek” stb.

 

 

 

 

 

 

 

Az emberek 1/3-a egyébként is hajlamos negatívba hajló, pesszimisztikus helyzetmegítélésekre, elhízottak közt ez gyakoribb, de pszichoterápia segítségével jól befolyásolható.

Elképzelhető, hogy kisebb-nagyobb pszichés problémáit, depresszióját, szorongásait próbálja enyhíteni az evéssel. Az is elképzelhető, hogy ez még nem is tudatosodott Önben. Az ilyen gondok megoldásában szakember nyújthat segítséget. Másrészt segítséget kaphat a szokásai megváltoztatásához is. E tekintetben a viselkedésterápiás módszerek bizonyítottan hatásosak.

 

Csökkenteni a kísértéseket

A fogyókúrában komoly szerepe van olyan eljárásoknak is, amelyek pszichológiai módszereket alkalmaznak a páciensek viselkedésének megváltoztatására. A viselkedésterápiának nevezhető folyamatok sokfélék, közülük most az elhízásra vonatkozóan kiemelném az ún. stimulus kontroll technikát, mellyel limitálni lehet a kísértéseket és a táplálékfelvételt.

Ilyenek:

 • Megtanulni körültekintően, visszafogott módon élelmet vásárolni. Az elhízottak különösen kerüljék azt, hogy éhgyomorra látogassák a boltokat.
 • Csak a legszükségesebb táplálékokat tartani otthon, el kell kerülni a raktározást, a spájzolást.
 • Megtanulni a tányéron hagyni az ételt. Ha választani kell, a tányérról először azt fogyasszuk el, amit a legjobban szeretünk. Az ételt otthagyni, kidobni a hagyományok alapján nem könnyű, pedig tudnunk kell, hogy az ételfeleslegek vagy a hulladékba, vagy a hasra-csípőre „kerülnek”. Sok édesanya azért hízik el, mert rendszeresen megeszi a gyereke által a tányéron hagyott ételeket. Tanuljunk meg annyi ételt szedni tányérunkra, amennyit jóízűen képesek vagyunk elfogyasztani. (Lehetőleg ne dobjunk ki ételt.)
 • Az étkezés lassítása.Az étkezést azért kell lassítani, hogy hagyjunk időt a telítettség kialakulásához. Ezért alaposan rágjuk meg az ételeket, tartsunk szüneteket az evésben, akár az evőeszközöket is letehetjük átmenetileg. Az emberek egy részének elhízásában a gyors, kapkodó, kontroll nélküli nagy mennyiségű evés játszik szerepet.
 • Limitálni az időt, a helyet, melyet evésre szánunk.
 • Evés közben csak az evésre koncentráljunk. Nagyon sokan ezen buknak el.
  • Van, aki újságot olvas evés közben, a legjobb cikkeket választja ki a vacsorához, és aztán addig eszik kontrollálatlanul, amíg azokat el nem olvassa.
  • A másik csapda a tévénézés, amikor szinte korlátlan mennyiségű ételt vagy nassot lehet észrevétlenül fogyasztani.
  • Az sem előnyös, ha a problémák megbeszélését az evés idejére koncentráljuk, mert azok szintén elvonják a figyelmet.