Mit kell tudni a kölesről?

A köles az egyik legősibb termesztésű gabonaféle. Kínából származik, közel 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását, így fogyókúrázóknak is gyakran javasolják.

Fogyasztása tisztító hatása miatt böjtöléskor is ajánlott. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.

A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású. A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Emellett értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag.

A köles hasznos tulajdonságai

A kölesben valójában szinte minden megvan, amire szervezetednek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B­-vitaminok.

Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért érzékeny gyomrod ellenére is nyugodtan fogyaszthatod.

Általános erősítő hatású és segít kijuttatni szervezetedből a méreganyagokat, gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét. Jó hatású a cukorbetegek és a májbetegek számára.

Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása nagyszerű lehetőség, jó minőségű szénhidrátforrás révén. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítod tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetedből, fokozva ezáltal a zsírégetést.

Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest. Milyen pozitív hatásai vannak még?

  • Késlelteti az öregedési folyamatokat,
  • rákmegelőző,
  • gyulladáscsökkentő,
  • erősíti az immunrendszert ­ ellenállóvá teszi a szervezetet,
  • ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
  • szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
  • erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
  • megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,
  • javítja a kollagénanyagcserét fogak, haj, kötőszövetek, csontok állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.

Azt hiszem, elég meggyőző ajánlólevél a kölesről ahhoz, hogy kipróbáld, hiszen csak a javadra válhat! Kiváló köret készíthető belőle, tegyél egy próbát!

Recept ötletek:

 

Köleskása

 

  • Hozzávalók:
  • 25 dkg köles
  • 1 nagy evőkanál zsír/vagy zsíradék
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 szál zellerzöld
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 db fehér paprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 db közepes burgonya
  • bors
  • natur fűszerek
  • Elkészítés: A zsíron megpároljuk a karikára szelt répát, gyökeret és burgonyát, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot és zellerzöldet. / bármilyen idényzöldséggel finom én a napokban medvehagymával készítettem el!/Összepároljuk, s felöntjük 1,5 liter vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.
  • Félóra főzés után beletesszük a megmosott kölest és az apróra vágott zöldségzöldet. Addig főzzük, amíg a köles ki nem fakad. Ha kevés a víz, pótoljuk.

 

Zöldborsós-Fetás köleskása

/köretnek is kiváló, de egytál ételként is fogyasztható!/

  • 2 dl köles
  • 3 dl zöldségleves
  • olaj
  • 20 dkg zöldborsó
  • 15 dkg feta sajt
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor menta
  • olívaolaj
  • A kölest pici olajon megfuttatjuk, felöntjük a zöldséglevessel, és 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A petrezselymet és a mentát felaprítjuk.
  • A kölest összeforgatjuk a zöldborsóval, rámorzsoljuk a feta sajtot, megszórjuk a zöldfűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és tálalhatjuk is.

 

Édesség kölesből az egész családnak!

 

Kókuszos kölesgolyó

  • Hozzávalók:
  • A kölesalaphoz:
  • 2,5 dl hántolt köles
  • édesítő ízlés szerint (pl.nádcukor, nyírfacukor vagy egyéb)
  • csipet só
  • A kekszalaphoz:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • édesítő ízlés szerint
  • csipet só
  • Valamint:
  • 1 marék durvára vágott mazsola rumba áztatva
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belsejéből kevés
  • kb. fél-1 dl lefőzött erős feketekávé

 

Elkészítés: A kölest csipet sóval háromszoros mennyiségű folyadékban (fele tej, fele víz) valamilyen cukorral megfőzzük, hagyjuk kihűlni.

A kekszalaphoz a lisztet és a puha vajat csipet sóval és valamilyen cukorral jól összekeverjük – de csak morzsásra -, majd sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, és 180 fokon aranybarnára sütjük.

Mivel a köles és a keksz alapanyagokból elég sok lesz, mindkettő fele mennyiségét összekeverjük a többi hozzávalóval. A masszából golyókat formálunk, azokat kókuszba hempergetjük, a hűtőben tároljuk.

A köles és keksz másik felét fagyasztóba tesszük, és bármikor elkészíthetünk egy újabb adagot belőle kevesebb időráfordítással.

 

Császármorzsa kölesből

 

  • Hozzávalók:
  • 12 dkg hántolt köles
  • 3,5 dl víz és tej keveréke (fele-fele arányban)
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 12 dkg bármilyen édesítő (nyírfa- vagy nádcukor, édesítő vegyesen)
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 2 csipet só
  • A tálaláshoz:
  • lekvár vagy gyümölcs

 

Elkészítés: A kölest csipet sóval takarékon kb. 20 perc alatt megpároljuk a víz-tej keverékében.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A kölest kicsit hűtjük, majd keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, a tejjel, a citromhéjjal, ízesítsük őrölt gyömbérrel. Végül óvatosan dolgozzuk bele a tojásfehérjét is.

Nagyobb teflon serpenyőben a vajat hevítsük fel, öntsük bele a masszát, várjunk 1-2 percet (kicsit hagyjuk sülni), aztán kezdjük el keverni-darabolni. Amikor már jó morzsás, pirítsuk-keverjük, amíg egy kicsit meg is pirul. A sütést végig magasabb hőfokon végezzük!
(Gáztűzhelynél használjunk hőelosztót!)

Ízlés szerint lekvárral vagy friss gyümölcsökkel tálalhatjuk!