A köles az egyik legősibb termesztésű gabonaféle. Kínából származik, közel 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását, így fogyókúrázóknak is gyakran javasolják.
Fogyasztása tisztító hatása miatt böjtöléskor is ajánlott. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.
A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású. A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Emellett értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag.
A köles hasznos tulajdonságai
A kölesben valójában szinte minden megvan, amire szervezetednek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B-vitaminok.
Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért érzékeny gyomrod ellenére is nyugodtan fogyaszthatod.
Általános erősítő hatású és segít kijuttatni szervezetedből a méreganyagokat, gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét. Jó hatású a cukorbetegek és a májbetegek számára.
Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása nagyszerű lehetőség, jó minőségű szénhidrátforrás révén. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítod tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetedből, fokozva ezáltal a zsírégetést.
Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest. Milyen pozitív hatásai vannak még?
- Késlelteti az öregedési folyamatokat,
- rákmegelőző,
- gyulladáscsökkentő,
- erősíti az immunrendszert ellenállóvá teszi a szervezetet,
- ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
- szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
- erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
- megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,
- javítja a kollagénanyagcserét fogak, haj, kötőszövetek, csontok állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.
Azt hiszem, elég meggyőző ajánlólevél a kölesről ahhoz, hogy kipróbáld, hiszen csak a javadra válhat! Kiváló köret készíthető belőle, tegyél egy próbát!
Recept ötletek:
Köleskása
- Hozzávalók:
- 25 dkg köles
- 1 nagy evőkanál zsír/vagy zsíradék
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2 szál zellerzöld
- 2 csokor petrezselyem
- 2 db fehér paprika
- 2 db paradicsom
- 3 db közepes burgonya
- só
- bors
- natur fűszerek
- Elkészítés: A zsíron megpároljuk a karikára szelt répát, gyökeret és burgonyát, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot és zellerzöldet. / bármilyen idényzöldséggel finom én a napokban medvehagymával készítettem el!/Összepároljuk, s felöntjük 1,5 liter vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.
- Félóra főzés után beletesszük a megmosott kölest és az apróra vágott zöldségzöldet. Addig főzzük, amíg a köles ki nem fakad. Ha kevés a víz, pótoljuk.
Zöldborsós-Fetás köleskása
/köretnek is kiváló, de egytál ételként is fogyasztható!/
- 2 dl köles
- 3 dl zöldségleves
- olaj
- 20 dkg zöldborsó
- 15 dkg feta sajt
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1/2 csokor menta
- só
- olívaolaj
- A kölest pici olajon megfuttatjuk, felöntjük a zöldséglevessel, és 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A petrezselymet és a mentát felaprítjuk.
- A kölest összeforgatjuk a zöldborsóval, rámorzsoljuk a feta sajtot, megszórjuk a zöldfűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és tálalhatjuk is.
Édesség kölesből az egész családnak!
Kókuszos kölesgolyó
- Hozzávalók:
- A kölesalaphoz:
- 2,5 dl hántolt köles
- édesítő ízlés szerint (pl.nádcukor, nyírfacukor vagy egyéb)
- csipet só
- A kekszalaphoz:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 10 dkg puha vaj
- édesítő ízlés szerint
- csipet só
- Valamint:
- 1 marék durvára vágott mazsola rumba áztatva
- 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belsejéből kevés
- kb. fél-1 dl lefőzött erős feketekávé
Elkészítés: A kölest csipet sóval háromszoros mennyiségű folyadékban (fele tej, fele víz) valamilyen cukorral megfőzzük, hagyjuk kihűlni.
A kekszalaphoz a lisztet és a puha vajat csipet sóval és valamilyen cukorral jól összekeverjük – de csak morzsásra -, majd sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, és 180 fokon aranybarnára sütjük.
Mivel a köles és a keksz alapanyagokból elég sok lesz, mindkettő fele mennyiségét összekeverjük a többi hozzávalóval. A masszából golyókat formálunk, azokat kókuszba hempergetjük, a hűtőben tároljuk.
A köles és keksz másik felét fagyasztóba tesszük, és bármikor elkészíthetünk egy újabb adagot belőle kevesebb időráfordítással.
Császármorzsa kölesből
- Hozzávalók:
- 12 dkg hántolt köles
- 3,5 dl víz és tej keveréke (fele-fele arányban)
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 12 dkg bármilyen édesítő (nyírfa- vagy nádcukor, édesítő vegyesen)
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 dl tej
- 8 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 2 csipet só
- A tálaláshoz:
- lekvár vagy gyümölcs
Elkészítés: A kölest csipet sóval takarékon kb. 20 perc alatt megpároljuk a víz-tej keverékében.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A kölest kicsit hűtjük, majd keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, a tejjel, a citromhéjjal, ízesítsük őrölt gyömbérrel. Végül óvatosan dolgozzuk bele a tojásfehérjét is.
Nagyobb teflon serpenyőben a vajat hevítsük fel, öntsük bele a masszát, várjunk 1-2 percet (kicsit hagyjuk sülni), aztán kezdjük el keverni-darabolni. Amikor már jó morzsás, pirítsuk-keverjük, amíg egy kicsit meg is pirul. A sütést végig magasabb hőfokon végezzük!
(Gáztűzhelynél használjunk hőelosztót!)
Ízlés szerint lekvárral vagy friss gyümölcsökkel tálalhatjuk!