Információk a Quinoa-ról

A quinoa egy régi, bolíviai származású élelmiszer, amely a „superfood” jelzővel rendelkezik az egészségre ható előnyei miatt. Mindenki számára ideális, vegánoktól kezdve, vegetáriánusokon keresztül, egészen az olyan emberekig, akik glutén intoleranciával és érzékeny gyomorral rendelkeznek. Azért, mert könnyen emészthető és nem nehezíti az emésztőrendszert. Ezen kívül könnyen elkészíthető, univerzális, szóval édesen és sósan is elkészíthető, és az ára is kedvező. Kész csoda!

 

A quinoa az mag, pszeudocereália, szuperélelmiszer és komplett fehérjeforrás a legnagyobb aminosav tartalommal. Mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, ami ritkaság. Ezek az aminosavak fontosak a test számára, mert nem képes saját maga kitermelni őket és táplálkozás révén kell megszereznie, ami nem könnyű. Búzának, rizsnek és a legtöbb többi gabonának általában hiányzik egy, vagy több esszenciális aminosava, de a quinoának meg van az összes.

 

Ezen kívül, enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, omega 3 zsírsavakat, rostot és antioxidánsokat tartalmaz. Tele van minőségi fehérjével, káliummal, magnéziummal, vassal, B vitaminnal. Ugyanúgy gazdag mangánban, triptofánban és foszforban. Mindez része kell, hogy legyen az egészséges táplálkozásnak. Összehasonlítva más gabonával a quinoa lényegesen jobb kalcium-és fehérjeforrás. Gyulladásgátló hatása van, és pozitív hatással van a szívre és az erekre. De hogyan tudjátok elkészíteni? Nézzétek meg ezeket az egészséges és ízletes quinoa recepteket.

 

Recept ötletek quinoa-ból:

A quinoa remek alternatíva a rizshez, tésztához, kuszkuszhoz, zabpehelyhez vagy más gabonához. Ugyanolyan könnyen elkészíthető, mint a rizs. Megfőzitek vízben ugyanolyan arányban, mint a rizst: egy bögre quinoa két bögre vízhez. Abban a pillanatban, ahogy el kezd forrni a víz, tegyetek hozzá quinoát és ízesíthetitek sóval vagy olívaolajjal. Pároljátok kb. 15-20 percig, keverjétek meg és kész!

 

 

Avokádó saláta

Hozzávalók:

• 1 csomag rukkola

• kevés saláta

• 1 narancs, ha van pomelod hozzátehetsz belőle 1 narancsnak megfelelőt

• 1 avokádó

• 1 uborka

• 1/3 bögre fetasajt

• 1/3 bögre pekándió vagy más diófajta, vastagra szeletelve

• 1 bögre megfőzött quinoa

 

dressing:

• 1 citrom leve

• 3 kanál olívaolaj

• 3 kanál almaecet

• 1 kanál dijon mustár

• Só és fűszerek, ízlés szerint

 

Friss saláta quinoából

Hozzávalók:

• 200g quinoa

• Avokádó

• ½ friss uborka

• 2 paradicsom

• 2 kisebb répa

• Citromlé

• Bazsalikom

• Só és fűszer

Sós muffinok quinoával

12 db muffinhoz szükséges:

• 100 g sonka (legalább 85% hús)

• 100 g 30 %-os sajt

• 100 g quinoa

• 100 g cukkini

• 3 tojás

• Egy maréknyi petrezselyem

 

Elkészítés:

A quinoát megfőzzük és a maradék vizet kiöntjük. A cukkinit és a sajtot egy vastag reszelőn lereszeljük, a sonkát és a petrezselymet apró darabokra vágjuk. Végül mindent, a tojásokkal együtt összekeverünk egy tálban. Muffin sütőformába öntjük és kb. 30 percen keresztül sütjük 200 fokon.

Ropogós sült müzli quinoából

5 adaghoz szükséges:

• 1 bögre zabpehyel

• ½ bögre szárított hajdina

• ¼ bögre szárított quinoa

• 3 leveses kanálnyi chia mag

• 5 leveses kanálnyi INSUMED por /bármelyik ízesítésű/

• 3-4 leveses kanálnyi olvasztott kókuszolaj

• 3 leveses kanálnyi almapüré

• 1-2 leveses kanálnyi méz

• 1 leveses kanálnyi vanília kivonat

• Mazsola, dió, kókusz (ízlés szerint)

Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban, és elkenjük sütőpapírral bélelt tepsiben. Ezt követően sütjük 35-45 percig 165 fokon, miközben minden 10 percben a müzlit átkeverjük. Ha nagyon jó teljesítményű sütőtök van és már kezd odasülni a müzli, vegyétek ki 30-35 perc után. A megsült müzlit hagyjátok teljesen kihűlni, törjétek darabokra és tároljátok lezárt dobozban.