INSUMED RECEPTEK

Citromfüves Fagylalt

Hozzávalók:

250 g natúr joghurt
kb. 15 db citromfű levél
2 evőkanál INSUMED Trinknahrung vanília

Elkészítés:

A Trinknahrungot összekeverjük a joghurttal és felaprított citromfű levéllel. Egy fagyasztásra alkalmas edénybe töltjük és megfagyasztjuk.

 

Csokoládés-mentás Fagylalt

Hozzávalók:

250 g natúr joghurt
kb. 15 db menta levél
2 evőkanál INSUMED Trinknahrung csokoládé

Elkészítés:

A Trinknahrungot összekeverjük a joghurttal és felaprított menta levéllel. Egy fagyasztásra alkalmas edénybe töltjük és megfagyasztjuk.

 

Jeges kávé

Hozzávalók:

200 g natúr joghurt
3 evőkanál INSUMED Trinknahrung vanília
1 csésze hideg hosszú kávé
1-2 evőkanál tejszínhab

Elkészítés:

A Trinknahrungot összekeverjük a joghurttal és egy fagyasztásra alkalmas edénybe töltjük és megfagyasztjuk. Egy gombóc fagylaltot pohárba merünk, ráöntjük a kávét és tejszínhabbal díszítjük.

 

 

Levesek: 

Brokkolikrémleves

Hozzávalók:
1 fej brokkoli (vagy 1/2 kg mélyhűtött)
3 db krumpli
1 adag barnarizs (maradék is jó)
4 gerezd fokhagyma

bors
babérlevél
ételízesítő
szezámmag
lenmag

Elkészítés: Ételízesítős és babérleveles vízben megfőzzük a hámozott, kockára vágott burgonyát a brokkolival és a fokhagymagerezdekkel együtt (kb. 15 perc). Félretehetünk néhány főtt brokkolirózsát, ha nem szeretnénk teljesen pépesre a levest, amit a végén a tetejére teszünk. Ha megfőttek a hozzávalók, összeturmixoljuk az egészet a barnarizzsel együtt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrűnek találjuk, a főzőlével higíthatjuk.

Végül a lenmagot és szezámmagot pirítsuk meg, és szórjuk díszítésnek a tetejére.

 

Burgonyakrémleves szerecsendióval

A burgonya segíti az emésztést, a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszik, valamint rengeteg káliumot, C-vitamint és rostot tartalmaz. A szerecsendió pedig remek fogyasztó fűszer, ami beindítja az anyagcserét.

Hozzávalók:
350 g krumpli
1 liter zöldségleves
újhagyma
1 tojás
150 g zsírszegény tejszín
1 evőkanál vaj
só, bors, szerecsendió

Elkészítés:Hámozd meg, mosd meg, majd vágd szeletekre a burgonyát. Az újhagymát karikázd fel. A vajat melegítsd meg egy lábosban, párold meg benne a krumplit és az újhagymát, majd öntsd hozzá a zöldséglevest, sózd, borsozd, és 20 percig főzd. A levest ezután turmixold össze, a tojást egy kevés levessel verd fel, és keverd a tűzről levett levesbe. Add hozzá a felvert tejszínhabot, és ízesítsd.

 

Borsóleves

A borsó B- és C-vitamint, vasat és sok rostot tartalmaz, emellett gyorsítja az anyagcserét. A petrezselyem pedig kiváló vízhajtó hatású, és megkönnyíti az emésztést is.

Hozzávalók:
500 g borsó
2 fej hagyma
fél liter zöldségleves
50 g vaj
petrezselyemzöld
só bors, szerecsendió.

Elkészítés:A vöröshagymát vágd apróra, és vajon párold meg. Add hozzá a borsót, a zöldséglevest, majd 20 percig főzd, és ízlés szerint fűszerezd.

Fűszeres paradicsomleves

A paradicsom rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, ezenkívül segíti a szervezetet a rák elleni védekezésben.

Hozzávalók:
1 kg paradicsom
fél liter tyúkhúsleves
1 citrom reszelt héja és leve
bazsalikom, só, bors

Elkészítés:A paradicsomot hámozd meg és pürésítsd. Forrald fel a húslevessel, majd vedd le a tűzről, és ízesítsd a citrommal, a sóval és a borssal. Apróra vágott bazsalikommal tálald.

 

Gyümölcsleves

Hozzávalók:
50 dkg többféle gyümölcs
2 tojás
fél doboz tejföl
2 kanál liszt

tetszés szerint méz
5 evőkanál zabpehely
fahéj
szegfűszeg

Elkészítés: A megtisztított, darabolt gyümölcsöket bő, sós vízben megfőzzük. Ha félig megfőttek,beleszórjuk a zabpelyhet, s tovább főzzük.
Habarást csinálunk a tojássárgájával,tejföllel, liszttel, és lassan a levesbe öntjük. Ízlés szerint mézzel ízesítjük.
A tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot verünk,és a leves tetejére szaggatjuk. Pár perc múlva levesszük a tűzről.
Hidegen tálaljuk,üvegtálban nagyon mutatós.

Sütőtökkrémleves

A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban gazdag. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.

Hozzávalók 4 személyre:

1 db kb 2 kg-os sütőtök
4 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
4 szál zöldhagyma
2 zöldségleveskocka
2 evõkanál olívaolaj
frissen őrölt bors, só

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az olívaolajon a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát, és 2 szál felszeletelt zöldhagymát 2 percig pároljuk, hozzáadjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a sütőtököt, majd hozzáadjuk a leveskockákat.

Lassú tűzön, fedő alatt 3 percig főzzük. Turmixgéppel összetörjük, átpasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk, utána még 2 percig főzzük.

Tálaláskor felszeletelt zöldhagymával díszítjük.

 

Zellerkrémleves

A petrezselyemmel együtt azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. Immunerősítő.
Hozzávalók:

30 deka csont
zellerlevél
2 kis fej zellergumó
3 deka vaj
3 deka liszt
3 evõkanál tejszín
1 tojás

Elkészítése: 30 dkg csontot 2 evõkanálnyi apróra vágott zellerlevéllel puhára fõzünk, majd levét leszűrjük s félretesszük. A zellert szitán áttörjük, 3 deka vajból, 3 deka lisztből rántást készítünk, feleresztjük a zeller levével, majd beletesszük a szitán áttört zellert s habverővel állandóan keverve felforraljuk. Ízesítőül 3 evõkanálnyi tejszínnel elkeverünk egy tojás sárgáját s ezt elvegyítjük a levesben. Vajban pirított zsemlekockával tálaljuk.

 

Főételek:

Ananászos csirkemell

Hozzávalók:
1,6 kg csirkemell filé
60 dkg ananász karika
25 dkg trappista sajt
1 csomag sültcsirke fűszerkeverék
1,5 dl olíva olaj
8 dkg liszt
80 dkg rizs
3 dkg kurkuma
15 dkg sárgarépa kocka
1 fej saláta díszíteni
4 dkg só

Elkészítése: A csirkemell filét 8 dkg-os szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk enyhén sózzuk, lisztben megforgatjuk és felforrósított olívaolajban sütjük, közben megszórjuk fűszerkeverékkel. Tálalásig benne hagyjuk az olajban. Kurkumával, sárgarépakockával, sóval ízesített párolt rizst adunk hozzá. Felkarikázott ananászt teszünk a tetejére és sajttal lereszeljük.

 

Fetasajtos, diétás csirke

Hozzávalók:
Személyenként a fetasajtos csirkéhez:
8 deka csirkemell
4 deka fetasajt
ízlés szerint só
teáskanálnyi étolaj
oregano, kakukkfű, bazsalikom.

A burgonyasalátához:
20 deka burgonya
5 deka lilahagyma
egy deci majonéz
2 deci joghurt
fél citrom leve
ízlés szerint mustár, őrölt bors, kevés só.

Elkészítése:
A csirkemell mindkét oldalát átsütjük (ha nincs rostlapunk, teflon serpenyőben). Ezután megszórjuk a fűszerekkel. Rárakjuk a fél centi vékony szeletre vágott fetasajtot, úgy, hogy a szélén egy kevés a hússzeletből is kilátszódjon. Előmelegített sütőben tizenöt perc alatt készre sütjük.

A héjában megfőzött, majd meghámozott burgonyát és a hagymát felkockázzuk. A majonézt kikeverjük a fűszerekkel, majd a joghurttal elegyítjük. Összekeverjük a kockára vágott burgonyával és hagymával. Végül fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

 

Joghurtban sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemell
2 dl natúr joghurt
2 fokhagymagerezd
só, őrölt bors, 1 mokkáskanál gyömbérpor,
1 mokkáskanál pirospaprika (lehet csípős is)
1 késhegynyi kurkuma

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, s az így kapott 4 húsdarabot megmossuk, majd leszárogatjuk. A joghurtot megsózzuk és összekeverjük a fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával. A csirkemelleket beleforgatjuk és letakarva, egy éjszakán át a hűtőszekrényben pácolódni hagyjuk.

A hűtőből kivéve tűzálló tálra fektetjük, lefedjük, és mikrohullámú sütőben 750 wattal 10 percig pároljuk. Ha ennyi idő alatt nem puhulna meg, 2-3 percre még visszatesszük.

Természetesen a pácolt csirkemelleket kevés zsiradékon 2 szelet húshoz kb. 1 kanál olajat, vagy margarint használjunk is kisüthetjük, így azonban egy kicsit kalóriadúsabb lesz az étel. Először fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul, ha szükséges öntsünk rá egy kis vizet, majd a fedőt levéve mindkét oldalát pirítsuk meg.

Pácolt pulykamell zöldségekkel

A pulykahúst egész egyszerűen, pár perc alatt is elkészíthetjük, de ha kicsit több időt szánunk rá- megéri!

Hozzávalók:
20 dkg pulykamell
1 cukkini
1 paprika
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál tejföl

A pácoláshoz:
1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kávéskanál oregano, 1/2 kávéskanál őrölt rozmaring, 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: Egy tálban keverjük össze a pácoláshoz a fűszereket az olajjal és a citromlével. Tegyük bele a kockára vágott húst és jól keverjük össze. A húst rakjuk egy éjszakára hűtőszekrénybe.Másnap a hagymát, a paprikát és a cukkínit vágjuk csíkokra. Teflon serpenyőben először a húst süssük pirosra, majd vegyük ki egy tányérra. Ezután ugyabban a serpenyőben süssük addig a zöldségeket, amíg puhulni kezdenek, aztán tegyük vissza az edénybe a húst. Ha elpárolgott volna a zöldségek leve, akkor öntsünk alá 0,5-1 dl vizet, s lefedve páruljuk még néhány percig. Mielőtt a víz elfőne keverjük hozzá a tejfölt.

Köretnek tésztát, vagy párolt rizst tálalhatunk hozzá.

Sült csirkemáj karibi barna-rizzsel

Hozzávalók:
A májhoz:
12 dkg csirkemáj
2 dkg vöröshagyma
5 ml olaj
0,2 g majoránna
0,1 g feketebors

A karibi barnarizshez:
4 dkg barnarizs
3 dkg fekete bab (konzerv)
1,5 dkg paradicsompaprika
1,5 dkg póréhagyma
3 g olívaolaj
0,5 g fokhagyma
0,08 g köménymag
0,05 g petrezselyemzöld

Elkészítése: A csirkemájat letisztítjuk, a vöröshagymát vékonyra felkarikázzuk. Kevés növényi olajjal kikent tepsibe tesszük őket, lazán összekeverve, és előmelegített sütőben, nagy hőfokon, hirtelen készre sütjük. Sütés közben ízesítjük majoránnával, borssal és a végén kevés sóval. Készülhet nyílt lángon is, akkor a hagymát előbb fonnyasszuk meg, de vigyázzunk, mert a máj pattog sütés közben! Ha nem konzerv babot használunk, áztassuk be előző este és másnap babérlevéllel, sóval, fokhagymával főzzük puhára. Az olíván megfuttatott póréhagymára dobjuk ezután a babunkat és a kockázott, hámozott paradicsommal összesütjük. Ha elkészült, összekeverjük az előzőekben már ismertetett módon elkészített barnarizzsel és megszórjuk petrezselyemzölddel.

Vörös áfonyás sertésborda

Hozzávalók 6 személyre:

6 sertésborda kicsit kiklopfolva
2 csésze friss vagy fagyasztott vörösáfonya (lehet fekete is)
3/4 csésze cukor
1 tk só
1/4 tk õrölt bors
kevéske víz

Elkészítése: Serpenyőben, kevés olajban kicsit pirítsuk át a bordákat, majd itatóssal, szalvétával szedjük le róla a felesleges olajat. Az áfonyát, a cukrot, a sót és a borsot engedjük fel 1 csésze vízzel, majd a fűszeres, gyümölcsös keverékünket öntsük a hús alá.
Forraljuk fel, majd lassú tûzön kb. 45 perc alatt főzzük, pároljuk puhára. Időről időre pótoljuk a távozó vizet.

Zöldséggel töltött pulykarolád

Hozzávalók 2 személyre:

250 g pulykamell
10 dkg póréhagyma
10 dkg sárgarépa
50 g hagyma
2 deci olaj
húslé
só, bors
mustár
petrezselyemzöld
szerecsendió

Elkészítése: A megtisztított sárgarépát és a póréhagymát forró vízben blansírozzuk (pár percig forró vízben főzzük), leöblítjük és lecsöpögtetjük. A húst bekenjük a mustárral, ráhelyezzük a hagymakarikákat, a póréhagymalevelet és a sárgarépát, majd roláddá tekerjük és konyhai zsineggel átkötjük.

A roládot a felforrósított olajba tesszük, és minden oldalát barnára sütjük. Ezután aláöntünk egy kevés húslevest, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a zsineget eltávolítjuk és a húst felszeleteljük. A mártást sűrűre forraljuk és héjában sült burgonyával tálaljuk.

 

Fokhagymás tengeri halfilé

A tengeri hal fogyasztása nem csak fogyókúrázók számára, hanem cukorbetegek, szív- és érbetegek részére is különösen ajánlott alacsony energiatartalma, kedvező zsírsav-összetétele miatt. Ezenkívül a fokhagyma kedvezően hat az érrendszerre és a vérnyomásra.
Fekély- és epebetegek számára azonban a fokhagyma magas illóolajtartalma miatt nem javasolt az étel fogyasztása.

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 kg fagyasztott szálkamentes tengeri halfilé (filézett tőkehal)
2-3 deci tej
2-3 ek margarin
3 gerezd fokhagyma
grill vagy flecken fűszerkeverék

bors

Elkészítése: A fagyos halat szobahőmérsékleten felengedjük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, tejjel leöntjük, úgy hogy ellepje, majd a páclével együtt a hűtőbe tesszük és 3-4 óráig állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, fűszerkeverékkel meghintjük, szükség esetén borsozzuk, sózzuk. Teflonedényben megolvasztunk 1-1,5 evőkanál margarint, beletesszük a halszeletek felét és fedő alatt, mindkét oldalán 2,5-2,5 percig puhára pároljuk (óvatosan fordítjuk meg őket, mert könnyen széteshetnek), majd a fedőt levéve, mindkét oldalát megpirítjuk. Megismételjük a műveletet a halszeletek másik felével. Párolt zöldség, saláta, vagy burgonya illik hozzá.

 

Natúr heck zsírszegényen

A készítmény javasolt epe-, máj- és bélbetegségben szenvedőknek, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, valamint hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek.

Hozzávalók 1 főre:
150 g heck
csapott ek liszt
fél gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál olaj
½ mokkáskanál fűszerpaprika
csipet mokkáskanál borsikafű
½ mokkáskanál só

Elkészítése: A hecket megtisztítjuk, lemossuk, majd a fokhagymapépből, fűszerpaprikából, borsikafűből, kevés olajból ízesítőt készítünk, és a sózott halat az ízesítővel mindkét oldalon bekenjük. Ezután lisztben megforgatjuk, fóliába csomagoljuk, és sütőlemezre téve az előmelegített sütőben pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk, salátával, zöldség-, burgonya- vagy rizskörettel. Az elkészítéséhez szükséges idő kb. 25 perc.

 

Zöldséges hal

Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg hal
10 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
10 dkg gyalult patisszon
10 dkg gomba
20 dkg paradicsom

késhegynyi õrölt fehér bors
víz
vaj

Elkészítése: A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban a burgonyát és répát, egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk. A felszeletelt gombát külön pirítjuk meg. Elõmelegített tûzálló edényben vajon megsütjük a halat a forró sütõben. Kb. negyed óra sütés után a halhoz hozzáadjuk a megpirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva még fél órát sütjük.

Négy évszak méregtelenítő koktél

Egy csokor petrezselyem
Kis maréknyi búzafű
Négy-öt sárgarépa
Egy magozott alma
Fél cékla

Elkészítés: Fogjuk csomóba a petrezselymet és a búzafűt, majd nyomjuk át a lékészítő gépünkön a sárgarépával, a zellerrel, az almával és a céklával együtt.

Cherie tisztító koktélja

Félcentis gyömbérdarab
Egy cékla
Fél magozott alma
Négy sárgarépa

Elkészítés:
Nyomjuk át a gyömbért, a céklát és négy sárgarépát és az almát a lékészítő gépünkön a sárgarépával együtt.

Gyömbérkoktél

Félcentis gyömbérdarab
Négy-öt sárgarépa
Fél magozott alma

Elkészítése:
Nyomjuk át a gyömbért a lékészítő gépünkön a sárgarépával és az almával együtt.